Tänään (7.12.) ilmestyneessä Viikkosavo-paikallislehdessä oli juttu graffitista otsikolla ’Graffitien ja tagien siivoaminen maksaa’. Artikkeli herätti ajatuksia ja lähetin ne palautteena lehdelle, sain myös vastauksen. Tässä alla kyseinen artikkeli, minun vastineeni sekä siihen saatu vastaus – mainitussa järjestyksessä.
ARTIKKELI
VASTINE
Hei!
Luin juuri otsikossa mainitun päivämäärän lehden ja graffitijutun loppuun luettuani tuntui jo kasvava paine otsalohkossa – vastaavanlaista parjausta ja välinpitämättömyyttä faktoja kohtaan odottaisi lähinnä Seiskan tai iltapäivälehtien toimittajilta!
Ensinnäkin miksi kuva täytyi ottaa graffitista, joka tuolla hetkellä oli koko seinän heikkolaatuisimpia? Tekstissä viitataan epäsuorasti oheiseen kuvaan lauseella ”Uimahallin läheltä junaradan varrelta löytyy yksi taideteokseksi luokiteltava graffiti tai tagi. Turusen mukaan sitä ei ole siivottu pois, koska se on hieno, eikä syrjäisen paikan takia häiritse ketään.” enkä millään muotoa pysty kuvittelemaan, että Turunen on tarkoittanut juuri tätä graffitia. Kuten hyvin jutun tekijä, tai juttuun kuvan ottanut, tietää, uimahallin takainen muuri on täysin graffitien peitossa ja suurin osa muurin maalauksista on toteutettu tyylikkäästi ja taidolla. Tämän tietäen jutun kuvan ja sen otsikoinnilla ei selvästi ole muuta tarkoitusta kuin tuoda graffitia huonoon valoon.
Toisekseen, Kuopiossa on laillinen graffitiseinä. Se on juuri tuo uimahallin takana olevan nimenomaisen muurin junaradan puoleinen osa. Tästä kirjoitettiin jo vuosi sitten aiheeseen sijoittuvalla sivustolla osoitteessa Urbaani.org – tässä linkki itse juttuun: http://www.urbaani.org/2010/12/laillista-graffitia . Jutun kirjoittaja, Minä, kävin keskustelemassa silloisen nuorisopalveluiden johtajan Jari Väänäsen ja vs. Kulttuurijohtaja Petro Kervolan kanssa nimenomaan graffiteista ja niiden laillisuudesta Kuopiossa. Pääpointit voi lukea jutun lopusta, mutta liitän ne tähänkin:
• Niiralan uimahallin takainen muuri on virallisesti laillinen radan puolelta maalattavaksi (Ollut jo vuodesta 1996)
• Savilahden skeittipuistoon voi maalata (kunhan jälki on kaunista)
• Kelloniemen skeittihallille voi päästä maalaamaan, kun ottaa yhteyttä Jari Väänäseen
- Sähköpostilla osoitteeseen jari.vaananen@kuopio.fi
- Soittamalla numeroon 017 182 661
- Käymällä paikan päällä osoitteessa Minna Canthin katu 24, 3.krs
- Mukaan sketsi tulevasta työstä ja mahdollisesti jonkinlaista referenssiä aiemmista
• Nuorisotaloille eri puolella Kuopiota voi päästä maalaamaan, kun ottaa yhteyttä suoraan nuorisotaloon ja sen ohjaajaan
- Mukaan sketsi tulevasta työstä ja mahdollisesti jonkinlaista referenssiä aiemmista
En tiedä missä on vika kun tieto tästä asiasta ei ilmeisesti ole kulkeutunut näinkään monen vuoden kuluttua muurin laillistamisesta edes rikoskomisarion ja tilakeskuksen palvelupäällikön korviin. Tuomitsen kyllä itsekin töhryt, joilla tarkoitan epämääräisiä tekstinpätkiä nopeasti hutaistuna esimerkiksi päiväkodin seinään, mutta oikeaan paikkaan sijoitettu taidokkaasti tehty graffiti (ei töhry) piristää päivää aina kun sellaisen näkee. Ja oikea paikka tällaiselle on sellainen, jossa se ei häiritse ketään merkitsevästi kuten alikulkutunnelit. Katselevatko ihmiset tosiaan mielummin kylmän harmaata betonia kuin taidokkaasti tehtyä muraalia?
Halusivat ihmiset sitä tai eivät, niin graffiti on nykypäivää. Se on jo todettu, että suuret rangaistukset ja graffitin täysi kriminalisointi eivät johda ainakaan sen häviämiseen, vaan ennemminkin päinvastoin. Ajatus, että graffiti on vain vandalismia, on jo vanhentunut eikä toimi nyky-yhteiskunnassa. Tämä on todettu muissa Euroopan kaupungeissa jo vuosia sitten ja vasta nyt pikkuhiljaa Suomi on seuraamassa perässä. Graffitikulttuurin edistämiseksi muun muassa tämän vuoden aikana on ympäri Suomea pystytetty useita laillisia graffitiseiniä ja pidetty erilaisia graffiti-tapahtumia aktiivien toimesta. Graffitien tekeminen on (muun muassa) harrastus siinä missä esimerkiksi jääkiekkokin, eikä kukaan ole mestari syntyessään. Kun pikkupoika astuu ensimmäistä kertaa kaukaloon luistimet jalassaan, ei siitä suoraan sanottuna seuraa mitään hyvää, mutta ajan ja vapaan harrastamisen kautta ihminen kehittyy ja vuosien päästä luodaan taas uusia ilmaveivejä. Sama pätee graffitiin niinkuin mihin tahansa muuhunkin harrastamiseen. Pitäisikö pikkupojalta ottaa maila pois, jottei tämä vahingossa kolhi maalin kulmia?
Olettaisin, että teidän tasoisen viikkolehden, vaikka Kuopion alueella vain jaetaankin, toimintaan kuuluisi hieman perusteellisempi taustatutkimus ja jonkin sortin puolueettomuus artikkeleiden kirjoittamiseen. Olen varma, että moni lukija on samaa mieltä tämän kyseisen artikkelin kanssa, varsinkin nyt kun olette esitelleet Kuopion graffitikulttuurin ”parhaimmistoa”, mutta ajat muuttuvat ja yhä useampi edustaa tätä niin sanottua uutta koulukuntaa ja ovat minun kantani takana. Graffitivastaisuuden edistäminen ei edistä yhteistä hyvää. Suosittelen tutustumaan aiemmin mainitsemaani Urbaani.org -sivustoon ja etenkin sen graffiti-osioon, josta löytyy suurin osa Kuopion graffiteista vuoden 2010 huhtikuusta lähtien.
Jonkinlaista oikaisua juttuun vaadin, vähintäänkin selkeiden asiavirheiden korjaamista tosiksi. Sitä ennen kehotan tutustumaan aiheeseen ja pysymään puolueettoma, oli aihe mikä tahansa. Te uutisoitte ja asiasta tietämättömät ottavat uutisenne totena, mikä ainakin tässä tapauksessa on mielestäni melkoista harhaanjohtamista.
SAAMANI VASTAUS
Hei!
Kiitos palautteestasi!
Graffiteista tehdyn jutun lähtökohtana ei ollut mustamaalata niiden tekijöitä tai edistää graffitivastaisuutta, vaan yksinkertaisesti selvittää, missä määrin niitä tehdään Kuopiossa. Myöskään kuvan valintaa ei ole suoritettu millään tavalla tarkoituksenmukaisesti – graffitikulttuuria ulkopuolelta tarkastelevan on vaikea arvottaa niiden hyvyyttä tai huonoutta.
Toimittaja on käyttänyt lähteinään kahta viranomaista ja on luonnollisesti luottanut heiltä saamiinsa faktoihin. Siksi asiasta ei voida tehdä oikaisua. Toivoisinkin, että kirjoittaisit aiheesta vastineen mielipidepalstallemme, jotta esiin tuomasi näkökulma saisi julkisuutta. Julkaistavien mielipidekirjoitusten maksimimerkkimäärä on 1500. Voit lähettää mielipiteen osoitteeseen mielipide@viikkosavo.fi.
Hyvää joulun odotusta!
____________________________________________________________
Oma viestini oli melko pitkä enkä tiedä onko sen lyhentäminen yleisöosastolle sopivaksi vaivan arvoista, sillä se hukkuisi vaan suurempien ongelmien kuten ”Liian kirkkaat mainostaulut” tai ”Koirien jätökset tien varsilla” sekaan. Jos kuitenkin tuntuu, että on mielipidettä asiasta, niin osoite on tuo mielipide@viikkosavo.fi ja rajoitteena 1500 merkkiä.
Ei voi muuta sanoa kuin että mahtavaa työtä olet duunannut ja nii hienoa että joku pistää faktoja tiskiin näillekkin, onneksi joku osaa avata suunsa eikä vaan pyörittele päätään juttua lukiessa! ps. tänne kun vielä väsäilet oman foorumin niin vois saada keskusteluja aikaseks 🙂
typerä juttu luoda vastakkainasettelua ja provosoida kun Kuopiossa ei ole mitään varsinaista ongelmaa. tagekin todella vähän ja osa niistä vanhoja tuulen pois pyyhkimiä.
Pakollisen pelottelu jutun sijaan olisi ollut hienoa että toimitus olisi kertonut niistä asioista joissa on oltu edelläkävijöitä kuten 96 laillinen muuri ja muutenkin asiallinen suhtautuminen graffitiin. Harmillista ja turhaa.
Täs on maailman paskin vastine!
Tää tagit töhryjä harmaa betoni uliuli hienot värikkäät iloiset graffiiitit, kukat ja sateenkaaret piristää päivää shitti on niin paljon väsyneempää kuin lehtien vihapuhe graffitia kohtaan.