Haluatko kirjottaa omaa nimeäsi seinään, isosti ja komeasti, mutta tuntuu ettei ne kirjaimet aina väänny niin kuin niiden pitäisi? Ootko katsonut netistä siistejä piissejä ja piirtäny samalla tyylillä kirjaimet paperille, mutta jengi vaan dissaa ja haukkuu leluksi, niin että tekis mieli lopettaa jo heti alkuunsa tämä homma?
No äläpä vielä mittään, sillä tästä pikku oppaasta saat varmaan juurikin sitä tietoo jolla pääset hinkkaamaan omia kirjaimiasi ihan kyllästymiseen asti. Ensimmäisessä osassa kerron simppelit perusteet kirjainten muodostamisessa ja siitä edetään aina seinälle maalaamiseen asti.
Otappa heti alkuun kynä ja paperia siihen eteesi, eikä haittaa vaikka olis pari tussiakin siinä kaverina. Sillä siinä on tavarat joilla voit kätevästi aloittaa uuden harrastuksesi. Seuraavaksi voit kirjoittaa vaikka oman nimesi paperiin, kyllä ihan tikkukirjaimilla.
Vilkaseppa nopeesti tietokoneesi näppäimiä katso kuinka monesta viivasta kirjaimet koostuu. E –kirjaimesta löytyy 4 viivaa, T –kirjaimesta 2 ja A:sta 3 jne. Helppo ymmärtää!
Kirjainten rakenne koostuu eri määrästä viivoja ja nämä viivat ovat erittäin tärkeitä graffiteissa. Näistä viivoista syntyy tyylisi ja osa harrastajista käyttää satoja tunteja paperille tehden tekstiä eri muodoissa. Tässä on se luuranko jonka ympärille graffitisi rakentuu.
No sitten aletaan kirjoittamaan eri kirjaimia tai kirjainyhdistelmiä, ja kokeillaan minkälaista tekstiä sieltä tulee. Yleensä graffitin teksti tai ”nimesi” sisältää 3-5 merkkiä, nimen ei tulisi olla tekijän tunnistamiseen johtava (ellei näin halua), sillä joissain tapauksissa se saattaisi aiheuttaa turhaa kuumotusta. Nimen kannattaa olla lyhyt, sillä näin se on nopeampi saada valmiiksi. Itse käytän sanaa ”ETA”.
Viereisessä kuvassa näkyy eri variaatioita eri kirjaimista ja itse sanasta. Tässä vaiheessa ei ole väliä miltä teksti tai kirjaimet näyttää eli voit antautua piilevälle psyykosillesi ja antaa mennä vaan. Tätä tehdessä täysiä sivuja voi kerääntyä sketch/blackbookiisi joten tässä vaiheessa suosittelen kierrätystä: Pistä avatut kirjekuoret tai muut vanhat paperit uudelleen käyttöön sotkemalla ne!
Kun lisätään kirjaimiin paksuutta niin huomataan kuinka kirjaimet koostuu tuollaisista palikoista. Alla olevat kuvat on tehty tärisevin käsin, johtuen liiasta kofeiinista. Täydellisistä kirjaimista on turha haaveilla ilman viivotinta tai millimetripaperia.
Antamalla ylläoleville palikoille vähän kaarevuutta eri suuntiin tekee jo paljon, kirjaimien luurangoista muodostuvat blokit ovat miltei joka paikasta saman paksuisia. Pitämällä palikat saman levyisinä auttaa sinua ymmärtämään kirjainten rakennetta alkuvaiheessa, ymmärrys kehittyy sitä mukaan mitä enemmän muokkaat kirjaimia. Keep it simple stupid!
Lisäämällä, lyhentämällä ja pätkittämisellä saadaa jo useita eri variaatioita tekstiin. Kokeilemalla eri pituuksia, kaarevuuksia, eri kirjaimia yhdistämällä, eri liitoksilla ja näiden kulmia muuttamalla yms. saa yllättävän suuren määrään eri variaatioita eri kirjaimista. Loppujen lopuksi se on yks hailee kuinka sairas filli sun piississä on tai kuinka paljon oot saanut mahdutettua erilaisia härpäkkeitä kirjainten ympärille, jos ne kirjaimet eivät ole sovussa toistensa kanssa.
Tässäpä oli lyhyesti vähän kirjaimista. Myöhemmissä osissa ajattelin kirjoitella vielä vähän kirjaimista, piisseistä, 3d:stä, maalaamisen säännöistä ja muista härpäkkeistä. Tähän nyt haluaisin nyt lukijoilta vähän apua, mistä te haluaisitte lukea tai mistä haluaisitte minun kirjoittavan? Jätä kommentti tai lähetä vaikka kuva jos piirsit tätä osaa lukiessasi!
Moro toi oli tosi jees
Hei mua kiinnostais toi varjostusten ja ns 3D teko tekstiin millä tyylillä Ja miten teet sen? Ja niinkun just ihan aloittelevalle sellainen ohjeistus siihen kiitos olisi tosi hyvä 🙂 kiitps
luen tätä tosi myöhässä ku vissii tullu 2015 mut kiitti tää autto paljo